Band verwisselen

Allereerst; Als je je niet zeker voelt over wat je moet doen, of als de situatie niet veilig oogt, verwissel de band dan niet zelf. Bel de daarvoor aangewezen hulpdiensten, daar zijn ze voor! Mocht je toch zelf je band willen verwisselen, zorg dan voor voldoende ruimte. Langs de kant van de (snel)weg is niet verstandig, ZEKER NIET in het donker. Probeer van de hoofdwegen af te komen en zoek een rustige plek.

Als je een rustige plek gevonden heb, zet dan je alarmlichten aan. Vergeet niet de auto op de handrem te zetten en vervolgens in zijn eerste versnelling. Indien nodig, zet je ook je gevarendriehoek neer (aan te raden, op zo’n 200 meter). Trek je veiligheidsvestje aan voordat je je gevarendriehoek neerzet. Ook overdag is het verstandig je alarmlichten aan te zetten (verplicht), je gevarendriehoek neer te zetten en je veiligheidshesje aan te doen. Leg voordat je echt gaat beginnen met het daadwerkelijk vervangen van je autoband alle benodigde spullen klaar.

Draai eerst de bouten van het wiel gedeeltelijk los. Zet vervolgens de krik op een stevige ondergrond op zo’n 20 cm van het wiel af op de auto. Krik de auto op totdat de lekke band van de grond afkomt. Draai nu de bouten volledig van het wiel af. Raak ze niet kwijt! Verwissel het kapotte wiel met je reserveband. Draai de bouten er eerst losjes in, om ze vervolgens één voor één iets strakker te draaien, totdat ze allemaal strak zitten. Controleer dit goed.

Nadat je al je spullen weer netjes hebt opgeborgen, kan je rustig weer doorrijden. Rij in het begin voorzichtig weg, want het zou kunnen dat je je wiel toch niet goed gemonteerd hebt, of dat de band van slechte kwaliteit is na maanden in de auto te hebben gelegen.